- Per Biørn Amundsen – elektrisk gitar, Rolf Bakken – trommer, Carl Delingsrud – komponist, elektrisk gitar, Ole Randers-Pehrson – keyboards, Bjørn Rølla – bass, Paul Værlien – tekst, vokal
- Erling Lund, lydteknikk, elektrisk gitar
- Innspilt, mikset og mastret i Sigma Stuido, Bergen, høst 1985
- Utgitt 1986 på album «Stalingrad», Uniton Records U-033 og som B-side på singel US-01
Klikk her for teksten til Axetime, Swordtime.
«Axetime, Swordtime» ble skrevet allerede i 1981, og var siden et fast innslag i bandets livesett. Åpningsriffet på sologitar og det lille tretoners-motivet tar utgangspunkt i klisjéer fra spion- og krimsjangerens filmmusikk, og vekker assosiasjoner til James Bond, Peter Gunn og de første taktene av kjenningsmelodien til den i Norge evig populære, trauste tyske detektivserien «Derrick».

Antagelig var det en Derrick-sending på NRK som utløste idéen om at bandet skulle skaffe seg en låt i sjangeren. I likhet med flere av bandets låter gikk denne sangen uten noe offisielt navn i lang tid, og sorterte således under kallenavnet «Derrick». Den tidligste innspilte versjonen ble festet til tape av Strype under en konsert på rockeklubben i Oslo 1981 og året etter publisert på DeRezske-kassetten:
Værlien skrev en tekst som – i pakt med den ennå ikke åpent formulerte programerklæringen – beretter om et luftangrep. Refrenget spiller på et sitat fra Voluspå, det første diktet i Den eldre Edda, der Ragnarok varsles, blant annet i følgende linjer :
skeggöld, skálmöld,
skildir ro klofnir,
vindöld, vargöld
áðr veröld steypisk
som oversatt til moderne norsk, blir omtrent:
øksetid, sverdtid,
skjold vil kløyves,
vindtid, vargtid
før verden går under
Sangen skildrer altså opplevelsen av et bombeangrep fra luften sett fra de angrepnes synspunkt, og kan knyttes til Luftwaffes bombing av Stalingrad, som ble innledet i 15-tiden om ettermiddagen den 23. august 1942 med et massivt brannbombeangrep som pågikk fram til morgenen neste dag. I de påfølgende fem dagene ble byen bombet kvartal for kvartal inntil den var fullstendig redusert til rykende ruiner. Derav henvisningen til Ragnarok. Et fotografi av den utbrente byen ble gjengitt inne i Stalingrad-LP’ens utbrettcover.

Da Babij Jar dro til Hamar sommeren 1983 for å spille inn albumet som ble «The Night Before», var det bestemt at denne sangen skulle legges til side i vente på en senere innspilling under mer optimale studioforhold.
I forkant av Sigma-innspillingen i 1985 ble sangen tilført et kort instrumentalt mellomspill på ti takter rett foran gitarsoloen. Erling Lund, Sigma-deleier som var lydtekniker under innspilling og miks av Stalingrad, og dessuten en habil gitarist, ble invitert til å spille sangens hovedriff på opptaket.
Lydeffekten i fade-out’en ble skapt ved at en sustainet gitartone ble spilt inn mens hastigheten på båndopptakeren gradvis ble skrudd opp. Når dette senere ble spilt av ved jevn og normal hastighet samtidig som økende romklang ble tilført i miksen, skaptes illusjonen av dopplereffekten man kan høre når et fly gradvis forsvinner ut forbi hørselshorisonten.
