Babij Jar

  • Per Biørn Amundsen: dødsskrik – Rolf Bakken: trommer – Carl Ivar Delingsrud: gitar, tekst, musikk – Ole Einar Olsen: bass, – Paul Værlien: vokal
  • Innspilt 1980 i Arne Bendiksen A/S Studio, Oslo. Tekniker: Rolf Kjernet
  • Utgitt på EP Zado Records 1980 (Z 002). Remastret og gjenutgitt i 2007 på Anarki & Kaos #2 (VOW 130CD) og  i 2016 på Punx (CCLP 044)

Denne sangen var en av de aller tidligste, og ble unnfanget umiddelbart etter at det var bestemt hva bandet skulle hete. Den ble skrevet, og framført en håndfull ganger, som en rask punklåt. Både tekst og musikk er ved Delingsrud.

hardrockcafe_betong_hysteria
Avisannonse 1981

Det viste seg umulig å få til en akseptabel rask versjon i studio, og låta ble på stedet omformet til et improvisert studioeksperiment bygget rundt en repeterende trommefigur. At trommene havnet i sentrum på den måten, kan ha noe å gjøre med at Peter Gabriels tredje soloalbum nettopp hadde brakt gated reverbklangeffekten som mer enn noe annet skulle komme til å dominere 80-tallets lydbilde – ut til massene. Men denne romklang-innovasjonen var ennå ikke kommet til Arne Bendiksens studio i 1980, og hvordan den kunne framstilles var fremdeles esoterisk kunnskap, så resultatet ble noe ganske annet.

Gasskammerrock m kommentar
Denne facebookposten fra Håvard Friis Nilsen viser til en konsert i 1984, men passer kanskje her. Klikk for en større versjon.

Maskingeværsalvene er derimot fra studioets arkiv av lydeffekter. Det ble nok stilt et lite spørsmål ved om ikke slikt effektmakeri var i overkant eksplisitt, men i en låt som åpner med tekstlinjene «I was the star / at Babij Jar / I shot down ten thousand / in less than an hour»  er det vel uansett ikke rom for subtiliteter. Det er Amundsen som skriker, og det gjorde han så overbevisende allerede på første forsøk at det ikke ble ansett å være rom for forbedring.

skrikene fra babij jar
Overskrift Nye Takter 1983

Teksten på Babij Jar-låta skrev Carl, og den ser jeg på som en kommentar til bruk av folkemord i populærkulturen, altså en rein mediekritikk (jfr. Holocaust-serien).
– Ole Einar Olsen

Olsens poeng kommer tydelig fram i de to siste verselinjene: little did we know that this bloody mess / should one day be a million dollar tv-success.

En forkjærlighet for lydeffekter, særlig slike som kan knyttes til krigføring, er en av trådene som løper gjennom hele Babij Jars produksjon. Med barndomsfavoritter som Doors’ The Unknown Soldier eller Eric Burdon and the Animals’ Sky Pilot i den mentale bagasjen, er slike idéer nærliggende.

Sjursøya
Babij Jar 1983. Foto: Jon Rognlien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

babij logo 2

 

Reklame