- Per Biørn Amundsen: gitar – Rolf Bakken: trommer – Carl Ivar Delingsrud: musikk, gitar (solo) – Ole Randers-Pehrson: hammondorgel – Bjørn Rølla: bass – Paul Værlien: vokal, tekst
- Svein Solberg: lydteknikk ved innspilling og mix.
- Innspilt og mixet februar 1985 i East End Studio, Oslo.
- Utgitt 1985 på LP «The Night Before», Uniton records – U-026. Også utgitt 1985 på kassetten «Norge 1985» (Nye Takter – Kassett No 1)
Klikk her for teksten til Bodyguard Of Lies.
Råmaterialet til Bodyguard Of Lies er opprinnelig et forsøk på å spille «What Goes On» av The Velvet Underground baklengs, forholdsvis bokstavelig talt:
Idéen hadde ligget klar et par år, men innspillingen ble gjort i tilnærmet desperasjon da Uniton i 1985 endelig hadde sagt seg villig til å utgi The Night Before, som var innspilt to år tidligere, men som man mente manglet en låt.
Bandet hadde også lovt Nye Takter en låt til samlekassetten «Norge 1985«, men ønsket ikke å gi Nye Takter verken Seven Seven eller noe fra Hamar-innspillingene.
I mellomtiden hadde Svein Solberg, som eide studioet i Hamar der hoveddelen av The Night Before ble spilt inn, etablert seg med et nytt åttespors studio på Grønland i Oslo, betegnende nok kalt East End Studio. Han lot seg igjen overtale til å selge litt studiotid til en god pris, og i løpet av en formiddag i februar 1985 ble Bodyguard Of Lies realisert. Det viste seg senere på dagen, etter at backingen var innspilt, at Solbergs kompressorer var defekte, noe som gjorde det umulig å få til et brukbart vokalspor. Som en nødløsning ble man nødt til å dobbelttracke et nærmest hviskende vokalspor, framført av Værlien under instruksjon om å fullstendig unngå variasjoner i volum eller uttrykk.
Dette var første gang Babij Jar var i studio med den nye besetningen, som inkluderte Ole Randers-Pehrson på keyboards og Bjørn Rølla på bass.
Keyboardist Randers-Pehrson tok i bruk et Hammondorgel han fant i studioet. Orgelet tilhørte Solbergs kollega Geir Birk Nilsen i tomannsbandet Russian Amcar Club, og senere samme år var Nilsen leid inn som bussjåfør på Babij Jars turné til Trøndelag, Nordland og Troms.
Jan Rustad, som deltok på turnéen i egenskap av hjelpesjåfør og journalist, skrev en reportasje fra den i Nye Takter 22. mai 1985. Reportasjen kan leses hos Nasjonalbiblioteket på denne linken. Den gir et innblikk i hvor lite glamorøst det var å turnere i Norge for et band som Babij Jar på midten av åttitallet.
Dette var type elektronisk Hammond, det hadde en liten tuning-skrue , som jeg oppdaget etter innspillingen … den var slightly out of tune, men men, shit happens.
– Ole Randers-Pehrson
Daværende musikkanmelder og nåværende forfatter Sindre Kartvedt utropte Bodyguard Of Lies til en melodisk perle som minte ham om Lovin’ Spoonful da han anmeldte The Night Before for Adresseavisa i 1985. Men verken Kartvedts kompliment, Hammondbruset eller de tostemte baklengs gitarsoloene mildnet frustrasjonen over en vanskelig innspilling. Låta har aldri noensinne vært framført eller spilt senere.
Det musikalske er utarbeidet og tilført sangmelodi av Delingsrud. Værlien har skrevet teksten, som refererer til hvordan den tyske generalen «ørkenreven» Erwin Rommels offensiv i Nord-Afrika ble slått tilbake, blant annet fordi de allierte hadde innsyn i kommunaksjonen hans, og visste hvilke trekk han planla. Dette fortelles det om i «Boduguard Of Lies«, en dokumentarbok av Anthony Cave Brown. Men selve metaforen, «en livvakt av løgner» er det ingen ringere enn den begavede retorikeren Winston Churchill som står bak:
In war-time, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies.
– Winston Churchill