Club Casba, Oslo 1986

Club Casba var en piratklubb med tilhold i en av de store patrisiervillaene i ambassadestrøket ved Skarpsno i Oslo. Klubben var åpen med ujevne mellomrom i helger store deler av åttitallet, bød som regel på live musikk, og trakk til seg et hipt publikum, blant annet fra rock- og kunstnerkretser. Utelivet stengte fremdeles rundt midnatt, men på Casba fortsatte festen utover natta.

Casba
Villa Casba slik den så ut på åttitallet. Bygningen er i dag restaurert, og huser Saudi-Arabias ambassade.

Babij Jar spilte her en rekke ganger, og band som Dum Dum Boys, De Lillos, Raga Rockers og Jokke og Valentinerne opptrådte også på Casba. Scene og dansegulv var i den ene av to store stuer i husets førsteetasje. En moderat covercharge ble betalt ved inngangen, og det var øl å få kjøpt.

casba1 (2)
Først var Casba-konsertene i denne stua; bandet hadde et vindu i ryggen. Da videoen ble spilt inn var de flyttet til den andre av de to stuene.

Til daglig fungerte villaen som bokollektiv, og kjelleren var innredet som øvingslokale, med blant andre Babij Jar og Raga Rockers som faste brukere. Rundt midten av åttitallet anskaffet kollektivet videoutstyr, og begynte å spille inn klubbkonsertene.

Videoen under er fra en Babij Jar-spilling sent i 1986.

Bilde- og lydkvalitet er preget av datidens teknologi, men opptaket er et tidsdokument som fanger bandet i en kort og litt uhøytidelig opptreden typisk for månedene etter utgivelsen av Stalingrad-albumet. Fire låter er fra Stalingrad, én er fra The Night Before, og dessuten spilles fire coverlåter fra perioden 1965-70.

Øystein Øyhus i 2012.

Øystein Øyhus, en av ildsjelene bak Casba, sitter visstnok på et arkiv av videoopptak fra klubbkveldene på åttitallet, som inkluderer mer materiale både med Babij Jar og en rekke andre samtidige norske band. Forhåpentligvis vil dette materialet en dag bli digtalisert og gjort tilgjengelig i Nasjonalbiblioteket.

Videoen under er rippet fra en 30 år gammel VHS-kassett, redigert og forsøksvis  noe optimalisert med hensyn til lyd og bilde. For tiden finnes det ikke noe annet tilgjengelig film- eller videomateriale med bandet fra perioden 1979-89.

  • Per Biørn Amundsen, gitar (tele) – Rolf Bakken, trommer – Carl Ivar Delingsrud, gitar (strat) – Ole Randers-Pehrson, keyboards – Bjørn Rølla, bass – Paul Værlien, vokal
  • Håvard Morsund – live lyd og crew

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cropped-babij-logo-23.png

 

Reklame