Donk-Donk

  • Per Biørn Amundsen: gitar – Rolf Bakken: trommer – Carl Ivar Delingsrud: gitar (solo) – Ole Einar Olsen: bass – Paul Værlien: vokal
  • Innspilt 8. juni 1980 i Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden i Bærum. Liveopptak og mix ved Borge, Økorec Studio.
  • Utgitt 1980 på samlealbumet Sjokk Rock. (Torpedo Plater TORP 000103) (grønn vinyl)

Denne låta ble laget tidlig i 1980. På den tiden var bandet opptatt av å gå dypere ned i det primitive og monotone. Gitarriffet er antagelig inspirert av Lennons «Cold Turkey», men atmosfæren i låta kan knyttes til Iggy Pop-albumet «The Idiot». Musikken er skrevet av Delingsrud, arrangementet er improvisert fram av bandet. I introen spiller sologitaren overtonerekka med flageoletter på den lave E-strengen, noe som er et lån fra Eno-låta «The Paw Paw negro Blowtorch» fra albumet Here Come The Warm Jets. Teksten til første vers er skrevet av Delingsrud, andre vers er Værliens.

Innspillinga er et liveopptak gjort søndag 8. juni 1980 i den store salen på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum, der entusiaster fra «nyveiv»-miljøet rundt Cafe Lysthuset i Oslo arrangerte en minifestival den helgen. Det var etter alt å dømme Babij Jars fjerde sceneopptreden. Det er usikkert hva som sto på settlisten, men de tre egne sangene som etterhvert havnet på EP’en Ice-Age ble sannsynligvis spilt, sammen med «Sweet Jane» og muligens «What goes on», også en Velvet-klassiker. Et par andre av bandets daværende powerpop-låter ble alltid spilt på denne tiden, og en versjon av Ronettes’ «Be My Baby» ble helt sikkert spilt. Og så altså låta som egentlig ikke hadde noe navn, men til slutt havnet på Sjokk-Rock albumet.

Værlien, Sjokk Rock
Olsen, Sjokk Rock
Amundsen, Sjokk Rock

De øvrige bandene som spilte var Hærverk, Oslo Børs, The Aller Værste, Kjøtt, Blaupunkt, 1984 og (Psykedeliske) Tysterne. Opptakene ble gjort på åttespors-utstyr av en mann kjent som Borge, innehaver av lydstudioet Økorec i Tollbugata. Borge har antagelig lagt på litt elektronisk phasing eller flanging i mixen på Babij Jar-sporet.

Navnet Donk-Donk, som låta offisielt fikk fordi den skulle på plate og trengte et navn, henspiller naturligvis på den dunkende introen. Dette var før «de som hoppet opp og ned / er blitt så alvorlige», som Michael Krohn synger i «Idiot Rock» Raga Rockers’ debutalbum fra -83 . Et par år etter at dette opptaket ble gjort, figurerte låta på ny i Babij Jars liverepertoar under navnet «The Rack», omgjort til et slags funk-eksperiment. Den kan høres i et kassettopptak gjort av Svein Paulsen på Oslo Rockeklubb i oktober 1982. Den dunker fremdeles, men i en annen rytme. Dessuten har Amundsen overtatt gitarsoloen:

Coveret til Sjokk Rock-albumet og plakaten for festivalen ble designet av Babij jar-bassist Ole Einar Olsen, som på den tiden var lærling i grafiske fag. Rundt 1980 var den britiske musikkpressa full av stoff om The New Wave Of British Heavy Metal, og motivene under er nok et lån av en tidlig utgave av Iron Maidens maskot Eddie.

sjokkrock plakat

sjokkCover
Platecover Sjokk Rock

 

sjokk rock grønn vinyl
Sjokk Rock-albumet ble presset på grønn vinyl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

babij logo 2 small

Reklame