Gazing At Asia

  • Per Biørn Amundsen – elektrisk gitar, Rolf Bakken – trommer, Carl Delingsrud – komponist (refreng og mellomspill), elektrisk og akustisk gitar, Ole Randers-Pehrson – keyboards, Bjørn Rølla – bass, Paul Værlien – tekst, vokal
  • Ole Einar Olsen – komponist (vers), medforfatter tekst
  • Erling Lund – lydteknikk
  • Innspilt, mikset og mastret i Sigma Studio, Bergen, høsten 1985
  • Utgitt 1986 på albumet «Stalingrad», Uniton Records U-033 og som A-side på singel US-01
Klikk her for teksten til Gazing At Asia. 

Gazing At Asia begynte sitt liv som en melodi av Ole Einar Olsen med tekst skrevet i samarbeid med Værlien, og arbeidstittelen var Fall Blau. Dette er partiet som utgjør sangens intro og vers; en melodislynge for sologitar og en annen for vokal, bygget rundt en sekvens av stakkato gitarakkorder spilt som åttendedels downstrokes. Denne ganske vanlige måten å spille på er i dette konkrete tilfellet antagelig lett inspirert av «Love Will Tear Us Apart», Joy Divisions store indiehit, som ble utgitt sent i 1979. Slektskapet til Joy Division-sangen er ellers ikke særlig nært, men muligens deler sangene en tone av melankolsk refleksjon. 

Konsertomtale juni -86 fra musikkavisa Puls. Klikk for å lese.

Som demo-innspillingen fra 1983 viser, hadde sangen på det tidspunktet ennå ikke noe refreng:

Refrenget – og dermed også den nye tittelen Gazing At Asia – ble tilført låta av Delingsrud og Værlien kort tid før Stalingrad-innspillingen i Sigma tok til. Et titakters instrumentalt mellomspill ble samtidig lagt inn rett før de avsluttende repetisjonene av refrenget.

Stalingrad-albumets åpningsspor plasserer altså hovedpersonen i Fall Blau, militæroperasjonen som skulle lede til krigens vendepunkt: Hitlers oppsplitting av egne styrker i forsøket på å erobre oljefeltene rundt Baku, i Asia, på den andre siden av Kaukasus. Denne manøvren involverte millioner av stridende på begge sider, og endte opp i slaget om byen som bar Sovjetlederens navn. Fram til sommeren 1942 hadde krigen vært en sammenhengende framgang for Tyskland og aksemaktene.  Fall Blau – «Operasjon Blå» – markerer begynnelsen til slutten.

«Fall Blau» var i utgangspunktet en refleksjon over hvor livet tar en. Paul skrev om deler av teksten og puttet inn litt eget, siden mine engelskkunnskaper ikke var helt topp. Teksten på refrenget er Pauls.

– Ole Einar Olsen

Plateselskapet Uniton ville gi ut en single fra Stalingrad, først og fremst som et middel til å  markedsføre albumet. Gazing At Asia var muligens den mest iørefallende sangen på albumet, og ble valgt som A-side, mens B-siden ble Axetime, Swordtime. Bandet var mildt skeptiske til singleutgivelsen ettersom Stalingrad var tenkt som en helhet, produsert for albumkjøpere med sans for mørkere tema. Men man motsatte seg ikke Unitons ønske, og var snarere glad for at selskapet viste interesse. Klikk her for omtale av singleutgivelsen.

Gazing At Asia singlecover.
Fra mikseren. Renegat.

Gazing At Asia ble aldri noe fast innslag på bandets live settliste. Bandets livelyd var stort sett bygget med bærevegger av forvrengt gitar, og man hadde opparbeidet seg et rykte som en hardtsvingende liveattraksjon, som kunne kommuniserte med rockfans av mer enn én kategori. Gazing At Asia var vanskelig å plassere i dette soniske landskapet, og ble sjelden spilt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cropped-babij-logo-23.png

Reklame