Ice Age

  • Per Biørn Amundsen: gitar – Rolf Bakken: trommer – Carl Ivar Delingsrud: gitar (solo), tekst, musikk – Ole Einar Olsen: bass – Paul Værlien: vokal, tekst
  • Innspilt i Arne Bendiksen A/S Studio, Tekniker: Rolf Kjernet
  • Utgitt av Zado Records 1980 (Z 002). Remastret og gjenutgitt 2022 på CD «Sidespor Vol. 1» (Norske Albumklassikere – NASIDESPOR1).

Klikk her for omtale av EP-utgivelsen «Ice-Age».

Både tekst og musikk ble skrevet av Delingsrud som «gjenytelse» for en halvliter på Tørteberg øl- og vinstue en kveld senhøstes 1979. Det siste verset ble tilføyd av Værlien noe senere. For eventuelle yngre lesere kan det være verdt å nevne at varsler om en mulig ny istid virkelig var en greie i mediene på siste halvdel av søttitallet. Det var først ti år senere man begynte å rette oppmerksomheten mot at temperaturene er stigende.

Musikalsk er låta en halvironisk powerpop-sak influert av Elvis Costello-låter som «Oliver’s Army», men akkordsekvensene og teksten er også påvirket av Springsteen-låter som «Thunder Road». Springsteen hadde da ennå ikke hatt sitt store gjennombrudd i Norge.

Gitarsoloen siterer bevisst en frase fra Mick Ronsons gitarsolo (uten sammenligning for øvrig!) på live-versjonen av Bowies «Moonage Daydream» fra Spiders’ avskjedskonsert 3. juli 1973, en konsert som ikke var offisielt utgitt da Ice Age ble spilt inn, men som sirkulerte i form av en bootleg LP-plate ved navn His Master’s Voice.

Sangen Ice Age fikk for øvrig selv smake på et bootleg-liv og en ørliten global kult-utbredelse blant samlere av åttitalls indie-/garasjepop etter å ha blitt pirat-gjenutgitt på albumet Powerpearls 4 i 1999. Siden er den piratutgitt flere ganger på ulike samlere.

 

 

 

 

 

 

babij logo 2

Reklame